6 tips voor je vertrekt naar je wintersport

21 jan. 2022

Ga goed voorbereid op wintersport, 6 tips

Als je op wintersport gaat, wil je graag dat je huis en spullen veilig achterblijven, maar je wilt zelf ook met een veilig gevoel je vakantie doorbrengen. Met de wintersport checklist ga je goed voorbereid op skivakantie.

  1. Is je huis op slot?
    Laat waardevolle spullen beschermd achter
    Spullen die niet mee op vakantie gaan, zijn verzekerd met een woonverzekering. Voorkomen is beter dan genezen, dus check of alle ramen en deuren dicht zijn op moment van vertrek. Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Zijn er om je huis heen geen opklimmogelijkheden voor inbrekers? Zijn alle stekkers uit het stopcontact en alle apparaten uit? Staat het gas uit en zijn de kranen dicht?
  2. Tijdschakelaars aan?
    Zorg voor een woning die bewoond oogt. Een huis waaraan je kunt zien dat er niemand thuis is, is sneller een doelwit voor een inbreker. Zorg dat je woning er bewoond uitziet. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open en de planten voor de ramen staan. Zet tijdschakelaars op een aantal lampen en plaats eventueel buitenverlichting met bewegingssensoren. Je kunt ook vragen of de buren hun (tweede) auto op jouw oprit willen plaatsen. Laat een bekende je brievenbus regelmatig legen en de post niet in het zicht verzamelen. Verder: maak niet openbaar dat je op vakantie bent. Schakel de telefoon door, zet het niet op social media en zet het niet in je out of office van je mail.
  3. Goed verzekerd?
    Kom niet voor verrassingen te staan. Op skivakantie kunnen zich ongemakken voordoen die je niet verwacht. Je skilatten kunnen worden gestolen, je kunt betrokken raken bij een ongeval of je moet je reis annuleren. Dit kan je onverhoopt geld gaan kosten. Bepaal daarom voor je vertrekt wat jouw risico’s zijn en of je hiervoor voldoende bent verzekerd via één van je lopende verzekeringen of dat je nog een aparte verzekering of dekking moet afsluiten. Maar let ook op dat je niet meer verzekert dan nodig is, voorkom daarom dubbel verzekerd zijn. Lees je polisvoorwaarden goed door voor je op vakantie gaat of vraag je financieel adviseur om meer informatie.
  4. Heb je alle papieren bij je?
    Ga goed voorbereid op weg. Heb je je identiteitsbewijs, rijbewijs en het kentekenbewijs ingepakt? Let erop dat je identiteitsbewijs niet is verlopen. Denk ook aan het meenemen van andere belangrijke papieren: je medicijnenpaspoort, de verzekeringspas, boekingsformulieren en eventuele tickets of reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om een lijst met belangrijke telefoonnummers in te pakken in geval van nood: het nummer van de alarmcentrale, je verzekeringsadviseur en de zorgverzekering.
  5. Is je auto klaar voor vertrek?
    Er gelden verschillende regels. Ga je met de auto op wintersport? Houd er dan rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. In Duitsland ben je verplicht om in het geval van winterse omstandigheden met banden te rijden die winterse eigenschappen hebben. Dit mogen winterbanden of all seasonbanden zijn. Rijd je door België, dan ben je verplicht een fluorescerend vestje bij je te hebben. Het is ook verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen, zelfs als je winterbanden hebt. Laat verder je auto bij de garage een winterbeurt ondergaan. Je auto wordt gecontroleerd op de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten. Zo ben je ervan verzekerd dat je auto winterklaar is.
    Ook is het verstandig om wat speciale spullen mee te nemen in de auto wanneer je naar een koud wintersportgebied gaat. Denk eens aan een slotontdooier, ruitenkrabber (of ruitenspray). Maar ook een naald kan van pas komen, zodat je de ruitensproeiers voorzichtig kunt doorprikken wanneer deze bevroren zijn. En wat dacht je van een zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril en een deken en drinken bij pech of oponthoud door vaststaand verkeer? Allemaal kleine hulpmiddelen die goed van pas kunnen komen. En tot slot: zorg dat je partner of medereiziger de reservesleutel van je auto bij zicht heeft. Handig bij verlies van de eerste sleutel.
  6. Omgeving geïnformeerd?
    Weten thuisblijvers waar je bent? Informeer de thuisblijvers dat je weg bent en laat informatie bij hen achter over waar je bent. Je mobiele nummer, het adres en telefoonnummer van je vakantieverblijf. Schrijf ook belangrijke (polis)nummers van verzekeringen (inboedel, opstal), paspoorten en bankpasjes voor ze op.
    Wanneer je met de auto op skivakantie gaat, geef de thuisblijvers dan ook het merk, de kleur en het kenteken van je auto door. Reis je met het vliegtuig of de trein? Geef ze dan het vlucht- of treinnummer door, samen met de vertrek- en aankomsttijden.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz