Aansluiten bij een pensioenregeling

14 okt. 2020


Verplichte en niet verplichte mogelijkheden


Ruim 90% van de werkgevers biedt hun werknemers als aanvulling op een AOW-uitkering een pensioenregeling. Wat biedt jij jouw werknemers? Lees hier meer over de pensioenmogelijkheden.

  • Aansluiten bedrijfstakpensioenfonds
    Valt jouw bedrijf binnen een sector met een collectief bedrijfstakpensioenfonds, dan ben je verplicht jouw werknemers een pensioenregeling aan te bieden. In totaal is ongeveer 75% van de werknemers in Nederland aangemeld bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voorbeelden zijn bedrijven in de bouwsector, de reisbranche of de horeca. In het register pensioenfondsen kun je nagaan welk fonds voor jouw werknemers het pensioen regelt en of deze verplicht is.
  • Aansluiten ondernemingspensioenfonds
    Een aantal grote ondernemingen heeft een eigen pensioenfonds. Het bedrijf heeft in dat geval zelf een ondernemingspensioenfonds opgericht waar medewerkers zich bij kunnen aansluiten.
  • Aansluiten beroepspensioenfonds
    Voor bepaalde beroepsgroepen (zoals notarissen, artsen, havenwerkers en verloskundigen) bestaan er beroepspensioenfondsen. Zit jouw organisatie in een van deze sectoren? Dan zijn jouw werknemers in sommige gevallen verplicht aangesloten bij dit fonds. In het register pensioenfondsen kun je nagaan welk fonds jouw pensioen regelt en of deze verplicht is.
  • Aansluiten verzekeringsmaatschappij
    Is het bedrijfstakpensioenfonds of beroepspensioenfonds in jouw geval niet verplicht en wil je je organisatie niet vrijwillig aanmelden bij een pensioenfonds? Dan kun je ook een individuele voorziening aanbieden bij bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij. Jij en je werknemers storten maandelijks een bedrag. Aan de meeste verzekerde regelingen kun je vrijwillig meedoen. De medewerkers worden vervolgens verplicht aangemeld.
  • Aansluiten PPI (premiepensioeninstelling)
    Een PPI is een pensioenuitvoerder die pensioenregelingen uitvoert en pensioenvermogen opbouwt, maar niet zelf het risico draagt. Eigenlijk is de PPI een soort beleggingsinstelling voor pensioenpremies. Anders dan een pensioenfonds, hoeft de PPI geen rekening te houden met dekkingsgraden, premiestijgingen of inflatiecorrecties. Het toezicht is minder strikt dan op een pensioenfonds. Het geld wordt beheerd door professionele beleggers. Werknemers en werkgevers hebben er geen zeggenschap over. Garanties mag een PPI niet geven: risico's komen voor rekening van de deelnemer.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz