Anders samenleven en werken, en de verzekeringen dan?

11 jan. 2024


Is een van je volwassen kinderen tijdelijk bij jullie ingetrokken, staat er een tiny office met dure apparatuur in de tuin of vang je vluchtelingen op in de verbouwde schuur? Kan allemaal, maar hoe zit het met je verzekeringen?
Veel mensen in ons land zijn de afgelopen jaren op een andere manier gaan wonen en werken en dat blijft nog wel even zo. Dat heeft met verschillende ontwikkelingen te maken. Denk aan de aanhoudende woningnood en het effect daarvan op jongeren, de nasleep van de coronacrisis voor onze aanwezigheid op kantoor en de stroom vluchtelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Traditioneel
Andere manieren van samenwonen zijn in verzekeringspolissen vaak niet afdoende gedekt. Denk aan volwassen kinderen die thuis komen wonen, senioren die bij hun kinderen intrekken, drie vrienden die samen gaan wonen, een gezin dat vluchtelingen opneemt of situaties van onderhuur. Experts waarschuwen dat mensen daardoor misschien niet voldoende zijn verzekerd. Woon-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn vaak ingericht op een traditionele gezinssituatie.
Het is daarom belangrijk om de verzekeraar in te lichten wanneer je samenleefsituatie verandert. Dat geldt ook voor aanpassingen aan je huis of veranderingen in de inboedel. Verbouw je een schuur tot woonunit en zet je er een hoop spullen in of neemt je inwonende schoonmoeder veel sieraden en kunst mee: de verzekeraar wil het graag weten om te controleren of je dekking nog voldoende is.
Dat geldt ook voor een kantoortje in de tuin. Heb je daar een hoop apparatuur of bedrijfsmiddelen in staan, dan wil je natuurlijk wel de schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal of brand vergoed krijgen. Ook hier geldt: informeer je verzekeraar of adviseur.

Aansprakelijkheid
Stel dat een Oekraïens gezin bij je logeert en een spelend kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die je tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Controleer even of dat bij jouw verzekering ook zo is.

Veiligheid
Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Werken alle rookmelders bijvoorbeeld?

 

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz