Een veilige decembermaand in alle opzichten

07 dec. 2023


Een brandveilig huis én een inbraakveilig huis, dat is in de decembermaand extra belangrijk. Maar ook online veiligheid speelt een grote rol deze maand, met alle lastminute inkopen voor cadeaus en diners.

Veilig online
Het is je vast al opgevallen: een toename van spam van nep-bezorgers of aanlokkelijke aanbiedingen van nep-webwinkels. Weet jij ook niet precies wat er in jouw gezin allemaal besteld wordt en klik je dus lukraak op een linkje van een bezorgdienst? Of let je even niet op bij het bestellen van kerstcadeautjes en plaats je per ongeluk een bestelling bij een valse webwinkel? Criminelen maken graag gebruik van deze drukke maand, de onoplettendheid van consumenten en/of de schaarsheid van bepaalde goederen die zij dan natuurlijk wél op tijd kunnen bezorgen. Lees hier hoe je een malafide webwinkel herkent.

Brandveilig
Brandweer Nederland waarschuwt er ieder jaar voor: december is een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij het gourmetten, vuurwerkleed en feestkleding die vlam vat.
Enkele tips:

  • Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is.
  • Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan natuurlijke bomen.
  • Houd bij fonduen een passende deksel bij de hand.
  • Draag op oudejaarsavond geen brandbare kleding (nylon) en draag geen jas met wijde zakken of capuchon.
  • Lees hier meer tips.

Inbraakveilig
Aangezien mensen er met de feestdagen vaak op uittrekken, blijkt het risico op een inbraak tijdens deze donkere dagen ruim 50 procent hoger te liggen dan op een gemiddelde ‘normale’ dag! De jaarwisseling is veruit het populairst onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt ligt zelfs 90 procent hoger dan op een gemiddelde dag. Het vuurwerk zorgt ervoor dat dieven minder goed gehoord worden. Om inbraak te voorkomen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. De belangrijkste: verlichting en goede sloten. Ook een tijdschakelaar instellen is een goed idee. Laat ook de buren weten dat je weg bent en vraag of ze een oogje in het zeil houden. Bekijk ook alle andere preventietips op deze website ven het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wist je dat het voldoen aan bepaalde beveiligingseisen korting kan opleveren op je inboedelverzekering? Een inbreker heeft nu eenmaal meer tijd nodig om een woning binnen te dringen die goed beveiligd is. Uit onderzoek blijkt dat de kans groot is dat de inbreker afhaakt als hij niet binnen een halve minuut binnen is en dat vindt ook de verzekeraar prettig. Het gaat dan om een BORG-certificaat of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De korting varieert tussen de 5 en 15 procent. Informeer er naar bij je adviseur of verzekeraar.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

Bronnen: Finfin van Adfiz