Financiële hulp bij een skiongeval?

24 dec. 2021


Tijdens een wintersportvakantie is de kans op een blessure groter dan tijdens een minder actieve vakantie. De meeste ongevallen ontstaan door vermoeidheid, je bent immers uren achtereen in beweging. Daarnaast gebruik je spieren die je normaal veel minder aanspreekt. Je lichaam goed voorbereiden op je wintersportvakantie is dus geen overbodige luxe en kan veel narigheid voorkomen. Maar wat als zich toch ineens een ongeval voordoet?

Veel voorkomende kwaaltjes
Kwaaltjes aan je lichaam vanwege het beoefenen van de wintersport treden vaak op na een dag of drie. Je spieren raken vermoeid en stijf en ook zelf begin je moe te worden. Als dan ook de sneeuwcondities niet optimaal zijn, moet je oppassen dat er geen ongevallen ontstaan.

Snowboarders lopen de meeste kans op blessures. Vooral polsbreuken en verwondingen aan schouders en hoofd komen vaak voor. Skiërs hebben een iets kleinere kans op blessures maar vaak zijn hun verwondingen wel erger. De meest voorkomende blessures bij hen ontstaan aan knieën en onderbenen.

Met een goede voorbereiding kun je de kans op letsel flink verkleinen.

Skiblessures. Hoe voorkom je ze?
Helemaal voorkomen kun je ze natuurlijk niet. Er kan zich altijd iets voordoen op de piste waarop je zelf geen vat hebt. Wel kan een goede voorbereiding je helpen om de gevolgen van het krijgen van een ongeval zo klein mogelijk te laten zijn. Zo is het verstandig om aan het begin van je vakantie een paar uur les te nemen. Zo krijg je snel weer dat vertrouwde gevoel over jezelf. Ook kun je in de weken voor vertrek de spiergroepen trainen en werken aan je conditie.

Daarnaast is het verstandig om een helm te dragen tijdens het wintersporten. De snelheid waarmee je van de piste afkomt is vaak hoger dan wanneer je met een brommer rijdt.

En niet in de laatste plaats:

  • ga uitgerust de piste op
  • houd je aan de pisteregels
  • zorg ervoor dat je skiuitrusting in orde is
  • draag je zorgpas en eventuele EHIC-pas bij je
  • noteer de contactgegevens van je verzekeringsmaatschappij of financieel adviseur

Toch een ongeval, wat nu?
Mocht je zelf – of een reisgenoot – niet meer naar beneden kunnen komen, schakel dan de pistedienst in. Zij brengen je met een banaan of sneeuwscooter naar de ambulance die beneden staat te wachten en je naar het lokale ziekenhuis vervoert. In ernstige gevallen – bij gecompliceerde breuken, of vermoedens van ernstig hersen-, nek- of rugletsel en acuut levensgevaar – vervoeren ze je per helikopter.

Eenmaal in het ziekenhuis toon je je zorgpas en eventuele EHIC-pas. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij of financieel adviseur in Nederland. Deze adviseert je wat je het beste kunt doen om goed te worden geholpen en weer veilig thuis te komen. Vaak kan deze vanuit Nederland al iets voor je in gang zetten en aangeven waarvoor je exact bent verzekerd. Weet je al wat de behandeling inhoudt, dan kun je ze hiervan op de hoogte stellen. Er kan dan worden gesproken over eventueel vervoer naar huis en de extra kosten die je moet maken voor het verblijf.

Ongeval? Dit is je checklist:

  1. Zoek hulp bij de pistedienst
  2. Houd je gegevens bij de hand: zorgpas en/of EHIC-pas EN telefoonnummer verzekeringsmaatschappij/financieel adviseur
  3. In het ziekenhuis: toon je zorgpas en eventuele EHIC-pas.
  4. Bel de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij/ financieel adviseur voor advies.

Waarvoor ben je verzekerd bij een ongeval tijdens wintersport?
Regel voor je op wintersport gaat goed je wintersportverzekering. Bij de meeste reisverzekeringen moet je een aparte dekking sluiten voor wintersport om verzekerd te zijn voor een ongeval op de piste. Ga je off-piste skiën zonder een ervaren gids of instructeur, dan verzekert bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval. Bedenk eerst waarvoor je je wilt verzekeren en controleer waarvoor je al bent verzekerd voor je een verzekering afsluit.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!

Bron: Finfin van Adfiz