Help! Welke zorgverzekering kies ik?

12 nov. 2020

Eerste Hulp bij Zorgverzekeringen:  De meest gezochte antwoorden op een rij!

Help! De zorgverzekeraars roepen om het hardst op televisie, radio en internet waarom je nu over moet stappen naar hun betere of goedkopere zorgverzekering. Maar is dat echt verstandig? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Deze Eerste Hulp Bij Zorgverzekeringen zet de meest gezochte antwoorden voor je op een rij!

Duur allemaal hoor die zorgverzekeringen, is het verplicht?
Ja, een zorgverzekering is verplicht. Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je bent verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit is het minimale pakket aan zorg en omvat:

  • Kosten voor de huisartsbezoeken.
  • Behandeling in het ziekenhuis door medische specialisten.
  • Ziekenhuisvervoer: ambulance en met auto of openbaar vervoer.
  • Ziekenhuisverblijf, operaties en spoedeisende hulp in het ziekenhuis.
  • Bloedonderzoek via huisarts en specialist in het ziekenhuis.
  • Kraamzorg en verloskundige zorg.
  • Tandartskosten voor verzekerden t/m 17 jaar of in hele uitzonderlijke gevallen ook voor mensen boven de 18 (zoals een ingreep bij de kaakchirurg, kunstgebitten of bij een groeistoornis).
  • Vervanging van snij- en hoektanden die beschadigd zijn als gevolg van een ongeval of aandoening: geldt voor jongeren tot 23 jaar.
  • Geneesmiddelen en medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem zijn opgenomen.
    Psychologische hulp.
  • Logopedie (indien er een geneeskundig doel is) en ergotherapie (maximaal 10 behandelingen per kalenderjaar).
  • Fysiotherapie voor chronisch zieken vanaf de 21e behandeling.
  • Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar (maximaal 18 behandelingen).
    Bekkenfysiotherapie bij urine-continentie tot en met de 9e behandeling.
    Drie uur dieetadvies.
  • Operatie van het bovenooglid (als je door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien).
  • Plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben.
  • Medisch noodzakelijke besnijdenis.
  • Fysiotherapie / oefentherapie voor patiënten met etalagebenen (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen). Maximaal 36 behandelingen.
  • Opvang en zorg als je om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt wonen. Dit heet eerstelijnsverblijf. Bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis.
  • Wijkverpleging inclusief persoonsgebonden budget voor wijkverpleging.
    Hulpmiddelen revalidatie, behandeling, verzorging of een specifieke beperking.
  • Zorg voor gehandicapten: de kosten voor de behandeling van een gehoorstoornis of taalontwikkelingsstoornis.
  • Revalidatie voor ouderen.
  • Behandelingen oefentherapie: mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Zittend ziekenvervoer voor kankerpatiënten: kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen, krijgen het vervoer van en naar de behandeling vergoed.
  • Verzorging aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft (bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen).
  • Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn niet langer vergoed uit het basispakket.
  • Vergoeding van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Huisartsen kunnen mensen met een matig gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen.
  • De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer. Hierdoor kunnen patiënten gebruikmaken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling.
  • Sinds 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling.

LET OP: voor sommige onderdelen betaal je wel eigen risico en/of ben je wettelijk verplicht een eigen bijdrage te betalen. Wil je precies weten hoeveel je vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Vraag dit dan na bij de zorgverzekeraar.

Ik wil zelf kiezen naar welk ziekenhuis of fysiotherapeut ik ga, hoe weet ik of dat zelf mag kiezen van een verzekeraar?
Of je zelf mag kiezen bij wie je jouw zorg krijgt hangt af van de verzekeraar. Vaak benoemen ze dit op hun website, maar kijk ook goed naar de polisvoorwaarden. Er zijn 3 soorten:

  1. Naturapolis. Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen.
    Voordeel: Vaak goedkoop.
    Nadeel: Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt.
  2. Budgetpolis. Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met een zeer beperkt aantal zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen.
    Voordeel: Goedkoop.
    Nadeel: Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt en alleen een internetapotheek.
  3. Restitutiepolis
    Je mag zelf kiezen waar je je zorg haalt. Let op: ook hier hebben verzekeraars vaak contracten afgesloten met zorgverleners en kan de restitutiepolis per verzekeraar verschillen.
    Voordeel: Je mag zelf kiezen waar je geholpen wordt.
    Nadeel: Je betaalt vaak meer premie.

Ik wil graag mijn eigen merk medicijnen blijven ontvangen. Waar moet ik dan naar kijken?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Dit betekent dat een zorgverzekeraar het merk medicijn uitkiest, en daarbij niet bekijkt of dat ook voor jou het beste medicijn is. Steeds meer verzekeraars werken met dit preferentie- of vaste prijsbeleid. Wil jij zelf bepalen welk merk medicijnen je krijgt? Kies dan voor een zorgverzekeraar die geen preferentie- of vaste-prijsbeleid hanteert.

Het eigen risico is komend jaar opnieuw €385,-, wat betekent dit voor mij?
Voor zorgkosten uit de basisverzekering geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Soms kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage: dit is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen.

De verzekeraar vraagt of ik nog een vrijwillig eigen risico wil dragen, waarom zou ik dat doen?
Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie: ofwel het bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekeraar moet betalen wordt lager.

Waarom wel? 

  • Je hebt in de afgelopen jaren nauwelijks gebruikgemaakt van je eigen risico.
  • Je gaat nooit naar het ziekenhuis en maakt geen gebruik van medicijnen.
  • Je bent in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is. 

Waarom niet?

  • Je hebt in de afgelopen jaren regelmatig gebruikgemaakt van je eigen risico.
  • Je verwacht dit jaar meer zorg nodig te hebben dan het verplichte eigen risico van €385.
  • Je bent niet in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is.


Ik moet ook nog kiezen of ik aanvullend verzekerd wil zijn, wat kan ik hier het beste kiezen?
Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet binnen de basisverzekering valt. Denk aan kosten voor contactlenzen of de tandarts. Een aanvullende verzekering loont alleen als de extra premie die je betaalt, lager is dan de zorgkosten die je in het komende jaar verwacht te maken.

LET OP: de inhoud van aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. Deze som moet je dan ook per verzekeraar opnieuw maken.

Aansluiten bij een collectief of niet?
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen afsluit, bijvoorbeeld via je werkgever. Vaak krijg je korting, maar daarmee hoeft hij niet het voordeligste te zijn. Zelfs dan kan het een prima keuze zijn omdat er vaak interessante aanvullende dekkingen en gratis toegang tot preventieve zorg in een collectieve verzekering zitten.

Ik ga graag op vakantie, ben ik in het buitenland nog verzekerd?
Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijft je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Soms dekt jouw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal.

Heb je alleen een basis zorgverzekering, dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Maar ook in de zomervakantie zijn er landen rondom de Middellandse Zee waar je standaard naar een privékliniek gebracht zal worden. Om over de kosten in Amerika maar te zwijgen.

Wil je dit risico niet lopen? Kijk dan of een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering wel de gewenste vergoeding voor deze zaken biedt.

Ik heb besloten dat ik wil overstappen, hoe gaat dat dan nu verder?
Nadat de premies door de verzekeraars bekend zijn gemaakt is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering. Overstappen kan in principe tot 1 januari van het volgende jaar (dus uiterlijk tot en met 24:00 op 31 december).

Als je alleen een basiszorgverzekering wil afsluiten kun je je tot 1 februari aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Let op: opzeggen bij je oude verzekeraar kan tot uiterlijk 31 december.

Heb je ook aanvullende verzekeringswensen? Wacht dan met opzeggen tot de nieuwe zorgverzekeraar je geaccepteerd heeft. Met name bij de meest uitgebreide aanvullende dekkingen worden er gezondheidsvragen gesteld. De verzekeraar mag je op grond daarvan weigeren.

Moet ik mijn kinderen tot 18 jaar ook verzekeren?
Ja, je bent verplicht om je kinderen binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen en geldt er ook geen eigen risico.

Wil je je kind ook aanvullend verzekeren? Zorg dan dat deze onder de naam van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering staat ingeschreven. Bij vrijwel alle verzekeraars geldt in dat geval diezelfde dekking ook voor de kinderen.

Kan ik ook tussentijds mijn verzekering opzeggen of mij later in het jaar aanmelden bij een verzekeraar?
Tussentijds opzeggen kan alleen indien er sprake is van een verhoging van premie en/of wijziging van de voorwaarden ten nadele van de verzekeringnemer. Of als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

  • Het bereiken van de leeftijd van 18 jaar
  • Er wordt een collectief contract beëindigd i.v.m. aangaan van een nieuw dienstverband.
  • Er is sprake van echtscheiding.

Je kunt je na deze situaties aanmelden bij een andere verzekeraar. Je kan je ook later in het jaar aanmelden als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

  • Je komt uit het buitenland en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren.
  • Je komt uit een militair dienstverband en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren.
  • Je bent momenteel onverzekerd.

EXTRA
Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk om gedurende het jaar de dekking van de aanvullende verzekering te wijzigen. Informeer bij jouw verzekeraar wat jouw mogelijkheden zijn.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bronnen: Finfin van Adfiz en Rijksoverheid