Hoe kun jij schade door het weer voorkomen?

01 jun. 2023

 

Ben jij al schadebestendig? Tips om schadevrij te blijven

Schade kan je duur komen te staan. Mede omdat schade die je zelf kon voorkomen meestal niet verzekerd is. Zonde! Er zijn veel dingen die je kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of verminderen. Welke dingen dan? Dat lees je in deze tips!

  • Houd de waterleidingen vorstvrij
    De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.
  • Sluit de buitenkraan af
    Een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan dan voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.
  • Bescherm je cv-installatie
    Ook je radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als je op vakantie gaat of voor langere tijd je huis verlaat.
  • Veeg je schoorsteen
    Een gezellige open haard in je huis? Laat je schoorsteen voor je de open haard aansteekt nog schoonvegen. Dat kan een woningbrand voorkomen.
  • Verschoon het filter van je afzuigkap
    In je afzuigkap zit een filter. Zorg dat je deze regelmatig verschoont. Er blijft namelijk veel vet in deze filters hangen die hierdoor makkelijk vlam vatten.
  • Check je dak en dakgoot regelmatig
    Met alle vallende bladeren ligt je dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig je dakgoot en houd deze schoon. En als je dan toch op je dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerd.
  • Ruim je tuin en/of balkon op
    Berg je tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.
  • Parkeer je auto veilig
    Is er harde wind of een stevige bui voorspelt? Parkeer je auto op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.
  • Houd je huis tochtvrij
    Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren te hard dicht slaat. Houd je huis tocht- en regenvrij.
  • Laat je auto niet onbemand ontdooien
    Vlak voordat je echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Kan, maar laat je auto daarbij niet onbemand achter. Je bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat.
  • Plaats een bliksemafleider
    Als je niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op je huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan je helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.
  • Hang brandmelders op
    Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is.
    En als je dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan onstaan en hang daar koolmonoxidemeters op.
  • Zet apparaten die je niet gebruikt uit
    Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Dit voorkomt het doorbranden van je apparaten en verkleint de kans op brandschade (en je bespaart meteen op de energierekening!)
  • Bij onweer: trek telefoon- en internetkabels los en haal stekkers uit het stopcontact
    Als de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen. Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als het onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij jou in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in je huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet in jouw huis te slaan.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.


Bronnen: Finfin van Adfiz