Huis ruilen of verhuren: hoe zit het met je verzekering?

14 jun. 2023

Je huis een weekje uitlenen aan het gezin van je broer, zus of vrienden, is natuurlijk iets anders dan periodiek via Airbnb je huis verhuren of meedoen aan een woningruil via een huizenruilplatform. Mag dat zomaar? En hoe zit het in die gevallen met de woonverzekering?

Steeds meer mensen vinden het een goed idee om (een deel van) hun huis periodiek te verhuren of met een ander gezin van huis te ruilen. Verhuren levert een mooi zakcentje op. Meedoen aan een huizenruil betekent vaak dat je geen kosten hebt voor je verblijf en het biedt bovendien een andere beleving: je zit niet tussen de toeristen maar verblijft vaak midden in een wijk, tussen de lokale bevolking. Leuk en voordelig, maar hoe regel je het goed?

Huur of koop
Wanneer je een huurhuis hebt, dan mag je dat niet zomaar onderverhuren. Je hebt toestemming nodig van je huisbaas of woningcorporatie. Heb je een koopwoning, check dan je hypotheekvoorwaarden. Zolang de hypotheek niet is afgelost, staan veel hypotheekverstrekkers niet toe dat je je huis verhuurt.

Schade aan je woning
Wat gebeurt er wanneer er tijdens de verhuur of ruil schade ontstaat aan je woning? Dekt de woonverzekering (inboedel en opstal) dan gewoon de schade? Het is belangrijk dat je dit controleert bij je verzekeraar. Misschien kennen de voorwaarden wel een tijdelijke dekking voor verhuur. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar voor de betreffende periode de premie iets verhoogt. De kans op schade verandert immers wanneer er andere mensen wonen.

Iets kapot gemaakt
Het kan ook zijn dat degene die in jouw huis verblijft per ongeluk iets kapot maakt. Sommige uitgebreide inboedelverzekeringen dekken zelfs deze schade, maar zo niet, dan moet hij of zij een beroep doen op de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Dat geldt ook voor jou, wanneer jij op jouw beurt schade veroorzaakt aan of in het huis waar jij verblijft. Ook hier gelden vaak maximale bedragen. Goed om te weten.

Garantie
Het kan zijn dat de bemiddelaar, zoals Airbnb, een verhuurdersgarantie aanbiedt. Kijk daar goed naar en controleer de maximale bedragen en de uitsluitingen zoals kostbaarheden. Is de garantie voor jouw situatie goed genoeg? Je financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl.

Bronnen: Finfin van Adfiz