Ondernemer heeft meer zorgen om bedrijfsongevallen, herkenbaar?

26 okt. 2023


Je moet er niet aan denken dat een van je werknemers iets overkomt. Ondernemers/werkgevers maken zich daar meer zorgen over dan gewoonlijk. De arbeidsmarkt is krap waardoor personeel een hoge werkdruk ervaart. Vermoeidheid kan de kans op een ongeval doen toenemen. Datzelfde geldt voor onervaren personeel dat nog niet voldoende is ingewerkt of personeel dat de taal niet machtig is en zo instructies mist.

Verzekeraar Interpolis zocht uit dat 34 procent van de ondernemers zich zorgen maakt over mogelijke ongevallen in hun bedrijf en dat percentage is hoger dan gewoonlijk. Ongevallen komen vooral voor in sectoren als de bouw en de industrie waar met machines wordt gewerkt. Maar denk ook aan uitglijden of struikelen als gevolg van te zwaar tillen. De gevolgen kunnen uiteenlopend zijn, waarvan blijvende arbeidsongeschiktheid of overlijden uiteraard het zwaarste zijn.

Preventie
Preventie is in alle gevallen het beste. Zo is elke ondernemer verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op te stellen waarin de risico’s die werknemers lopen staan opgesomd met daarbij de te treffen maatregelen. Wanneer je niet aan deze plicht voldoet, kan de Arbeidsinspectie je een boete opleggen. Ook de verzekeraar gaat er vanuit dat je als ondernemer aan deze verplichting voldoet.

Zorgplicht
Als werkgever kun je aansprakelijk zijn voor een bedrijfsongeval wanneer je niet aan je zorgplicht hebt voldaan. Heb je voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen en gezorgd voor een veilige werkomgeving? Waren de instructies duidelijk? De machines gecontroleerd? Houd er rekening mee dat een werknemer in ons land grote bescherming geniet. Je bent niet aansprakelijk wanneer de werknemer opzettelijk roekeloos gedrag heeft vertoond, maar dat is niet snel het geval.

Verzekeren
Word je als ondernemer na een bedrijfsongeval aansprakelijk gesteld door de werknemer en wordt er een schadevergoeding geëist, dan kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Zitten je medewerkers regelmatig op de weg dan is ook een speciale verzekering werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen te overwegen. Ook is het mogelijk om een collectieve bedrijfsongevallenverzekering te sluiten. Deze keert een bedrag uit aan de werknemer of diens nabestaanden wanneer de medewerker invalide wordt of komt te overlijden. Deze verzekering kan afhankelijk van de cao verplicht zijn en keert ook uit wanneer de werkgever niet aansprakelijk is.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!

 

Bron: Finfin van Adfiz