Samen met collega’s aan de slag met cyberveiligheid

29 sep. 2023


Oktober is cybersecuritymaand. De hele maand zijn er activiteiten waar je als bedrijf aan deel kunt nemen. Tover je vrijdagmiddagborrel bijvoorbeeld om in een pubquiz. Welke collega weet het meeste van online veiligheid?

Wat is nu echt een sterk zakelijk wachtwoord? Hoe herken je nepmails? En hoe veilig is eigenlijk een openbaar netwerk? Wil je over deze vragen op een leuke manier met je medewerkers aan de slag? Plan dan een nuttige en gezellige pubquiz. Hier lees je meer over hoe je dat aanpakt.

In de hele maand oktober zijn er tal van activiteiten waar je als bedrijf aan deel kunt nemen. Zie hier het overzicht. Alle partners werken samen onder de vlag van Alert Online, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Alles is er op gericht om cybersecure gedrag te stimuleren en onder de aandacht te brengen van medewerkers.

Hack of lek
Denk bijvoorbeeld aan deze online workshop van de Kamer van Koophandel over wachtwoorden en multifactor authenticatie. Een hack of een lek: het is elke week raak: hoe kun je je bedrijf digitaal beschermen? ‘Van de miljarden wachtwoorden die vorig jaar wereldwijd gelekt of gestolen werden, was ‘password’ het populairst. Op nummer twee in de lijst: ‘123456’. We kiezen dus te makkelijke wachtwoorden. En we kiezen vaak hetzelfde wachtwoord opnieuw’, aldus de organisatie van het webinar.

Pijlsnelle test
Ook nuttig om te doen: de nieuwe CyberVeilig check van het Digital Trust Center, speciaal voor mkb’ers en zzp’ers, is snel en praktisch. Je beantwoordt een aantal vragen en krijgt al snel een actielijst voorgeschoteld met bruikbare en snel uitvoerbare tips. Lees hier meer.

Kritieke processen
Bij het onderwerp cyberrisico denken veel ondernemers aan phishing, virussen en bedrijfsinformatie, terwijl steeds meer ondernemingen ook hun industriële controlesystemen (ICS) en operationele techniek (OT) verbonden hebben met het internet.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bronnen: Finfin van Adfiz