Uitstel voor ‘tien procent pensioen ineens’

12 jul. 2023

 


Het is voor veel mensen een van de meest concrete maatregelen in het nieuwe pensioenstelsel: je mag maximaal tien procent van je pensioenkapitaal ineens opnemen op het moment dat je met pensioen gaat. De wijziging zou eerst al per 2023 ingaan, maar werd uitgesteld tot en met 1 januari 2024. Ook die datum wordt niet gehaald. Er wordt nu gesproken over 1 juli 2024.

De ingangsdatum is uitgesteld omdat de minister pensioenuitvoerders meer tijd wil geven voor de communicatie over het onderwerp. Het opnemen van een bedrag ineens, kan namelijk gevolgen hebben voor belastingen en toeslagen omdat het inkomen in een bepaald jaar erg hoog wordt. Ook moet een pensioendeelnemer goed nagaan of hij/zij genoeg geld overhoudt voor de rest van het pensioen.

Aan je neus voorbij?
Stel je gaat het komende jaar met pensioen en had je zinnen gezet op deze mogelijkheid. Vanwege een lange reis of een verbouwing. Daar gaat nu een streep doorheen. Overleg met je financieel adviseur of pensioenfonds wat je het beste kunt doen. Het is bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde hoog-laag constructie, waarbij je in de eerste jaren meer pensioen ontvangt dan in de jaren daarna. Ook is het wellicht mogelijk om iets later met pensioen te gaan en de pensioendatum uit te stellen.

Nieuwe pensioenwet
Het nieuwe pensioenstelsel bevat veel meer nieuwe regels. Lees hier meer over de gevolgen voor werkenden, zelfstandigen en gepensioneerden.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz