Vakantiegeld later of in termijnen, hoe zit dat?

19 apr. 2020

 

In mei krijgen de meeste mensen hun vakantiegeld. Tenminste, als je in loondienst bent of een uitkering hebt, zoals WW, Wajong of WAO. Het vakantiegeld is zo’n 8% van je brutosalaris of -uitkering, een jaar lang maandelijks opgebouwd. Vanwege de coronacrisis willen sommige werkgevers de uitbetaling uitstellen. Daar moet je het als werknemer dan wel mee eens zijn.
Je krijgt je vakantiegeld tegelijkertijd – en bovenop – je gebruikelijke inkomen. Heb je een ziektewetuitkering dan is de maandelijkse uitkering al inclusief vakantiegeld. Je krijgt dan in mei niks extra.

Zwaar weer
Vakbond FNV heeft voorgesteld dat bedrijven die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen, het vakantiegeld in termijnen aan hun werknemers mogen betalen of op een later tijdstip. Je moet daar als werknemer wel mee instemmen, en het wordt ook aangeraden om dat besluit schriftelijk vast te leggen. Wanneer je het vakantiegeld echt nodig hebt, hoef je niet met uitstel in te stemmen.
Het is best bijzonder om geen vakantiegeld te krijgen als je daar wel recht op hebt. Normaal geldt namelijk dat je je werkgever een boete kunt opleggen wanneer je niet vóór 30 juni je vakantiegeld hebt gekregen. Die boete geldt vanaf dag 4 en is 5% van het vakantiegeld. Na dag 8 stijgt het boetebedrag elke dag met 1 procent tot een maximum van 50%.

Rijk rekenen
Let op: reken jezelf niet al te rijk over de 8% waar je recht op hebt. Het vakantiegeld bedraagt bruto ongeveer een maandsalaris, maar netto blijft er veel minder van over. Dat komt door de manier waarop belasting wordt geheven over het vakantiegeld. Stel dat je bruto inkomen 2500 euro per maand is, dan is je bruto vakantiegeld 2400 euro, maar je houdt er netto ongeveer 1350 euro aan over. Voor een maandloon van 3500 euro bruto ligt het netto vakantiegeld op zo’n 1700 euro (cijfers Nibud).

Vakantiegeld besteden
Volgens het Nibud wordt het vakantiegeld door de meeste mensen nog altijd het vaakst gebruikt waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie. Het Nibud ziet sinds 2015 wel een lichte toename in het gebruik van het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Het is natuurlijk de vraag waar Nederlanders dit jaar hun vakantiegeld aan gaan besteden, nu op vakantie gaan er voorlopig even niet in zit.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz