Vijf dingen die je moet weten over het eigen risico

03 nov. 2023


Ieder jaar staan veel Nederlanders voor de afweging: zal ik mijn eigen risico voor de zorgverzekering vrijwillig ophogen in ruil voor premiekorting of niet? Om een goede afweging te maken, is het belangrijk om de feiten te kennen.

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar.

Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van de zorg die je verwacht het komende jaar nodig te hebben. Helemaal zeker weet je dat nooit, het blijft een risico. In het geval je echt een dure ziekenhuisbehandeling krijgt, moet je in het ergste geval 885 euro kunnen ophoesten. Houd bij je afweging de volgende vijf punten in de gaten.

  1. Extra risico is circa € 300: Stel dat je het maximale bedrag van € 885 moet betalen aan de verzekeraar. Je betaalt dan 500 euro meer dan je betaald zou hebben zónder verhoging: de € 385 geldt immers sowieso. Omdat je rond de €200 premiekorting ontvangt, is het extra risico dat je loopt feitelijk circa € 300. Vraag jezelf af of je dat kunt dragen.
  2. Alleen basisverzekering: Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Sluit jij een aanvullende verzekering af omdat je verwacht fysiotherapie nodig te hebben, dan geldt er voor die behandelingen geen eigen risico. Ook voor de aanvullende tandartsverzekering geldt het eigen risico niet. Dat wil niet zeggen dat je alle kosten vergoed krijgt, dat ligt uiteraard aan het vergoedingspercentage in de verzekering die je afsluit.
  3. Niet voor de huisarts: Het eigen risico wordt niet aangesproken voor een huisartsbezoek. Verwijst de huisarts door naar een specialist of is een bloedonderzoek nodig, dan zijn dat wél zorgkosten waar het eigen risico voor wordt aangesproken.
  4. Niet voor kinderen: Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18. Ook al heb je voor jezelf gekozen voor een maximaal eigen risico, voor meeverzekerde kinderen geldt het niet.
  5. Eigen bijdrage: Het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage, de basisverzekering vergoedt dan bijvoorbeeld maximaal driekwart van de kosten van een bepaald hulpmiddel. Sommige aanvullende verzekeringen dekken de kosten van de eigen bijdrage.

Tot slot. Denk goed na welke risico’s voor jou van belang zijn! Zijn er het komende jaar zorgkosten te verwachten? Check of ze onder het eigen risico vallen. Is er bijvoorbeeld een baby op komst? Dan vallen bepaalde onderdelen van de benodigde zorg wél onder het eigen risico en andere niet.

Vind je het belangrijk om op je premie te besparen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt kijken naar het type polis (restitutie / natura / budget) of naar het al dan niet afsluiten van een aanvullende verzekering of tandartsverzekering.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz