Wat te doen bij bliksemschade?

08 jul. 2020


Een warme en broeierige zomerdag in Nederland eindigt regelmatig met een flinke onweersbui. Soms ver weg, en als je pech hebt recht boven je woning. Maar wat moet je doen als de bliksem inslaat? En ben je dan verzekerd tegen bliksemschade?

Wanneer is er sprake van bliksemschade?
Als de bliksem in jouw woning slaat, of bij jou in de omgeving, kan er behoorlijk wat schade veroorzaakt zijn. Er kan brand ontstaan, schade aan elektrische apparaten ontstaan of muren kunnen doorscheuren. Ook je auto of motor kan beschadigden door een blikseminslag. Alles wat door de bliksem is veroorzaakt noemen we bliksemschade.

Wat te doen bij bliksemschade?
In huis: Slaat de bliksem in en ontstaat er brand of schade? Probeer de schade dan zoveel mogelijk te beperken. Breng daarna jouw adviseur op de hoogte, hij of zij kan je helpen bij het indienen van een schadeclaim. Heb je geen adviseur, neem dan direct contact op met je verzekeraar om te bespreken wat de volgende stappen zijn.
TIP! Bewaar elektrische apparaten die kapot zijn. Soms wil de verzekeraar die zien om de schade beter te kunnen inschatten.
In de auto: Als de bliksem in jouw auto slaat, blijf dan 15 minuten in je auto zitten. Daarna kun je veilig uitstappen. Een auto kan goed tegen blikseminslag, maar heb je toch schade opgelopen? Jouw adviseur kan je helpen bij het indienen van een schadeclaim. Heb je geen adviseur? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Is bliksemschade verzekerd?
Met een inboedel- en opstalverzekering ben je doorgaans verzekerd tegen bliksemschade. De inboedelverzekering verzekert de schade aan je spullen (waaronder schade aan elektrische apparaten). De opstalverzekering dekt de schade aan je woning. Ook je voertuig is verzekerd tegen bliksemschade door je autoverzekering. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt. Lees hiervoor de polisvoorwaarden goed door. Je adviseur kan je vertellen welke dekking je precies hebt. Uiteraard kun je ook contact opnemen met je verzekeraar.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!