Welke risico’s lopen jouw medewerkers? Leg ze vast in een RI&E!

17 jan. 2023


Door ongevallen op het werk of beroepsziekten overlijden jaarlijks 4100 mensen en zitten tienduizenden mensen ziek thuis. Een zieke medewerker kost je als ondernemer gemiddeld € 260 per dag. Natuurlijk wil je je medewerkers een veilige werkplek geven. Wanneer je beschikt over een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel een RI&E, voorkom je boetes en voldoe je ook richting de verzekeraar aan je verplichtingen. Bovendien neem je het recht van je medewerkers op een veilige werkplek serieus!

Moeten je medewerkers veel tillen of doen ze juist veel beeldschermwerk? Werken ze met chemische stoffen? Is het werk emotioneel zwaar of zijn er veel onregelmatige diensten? Hoe is de sfeer op de werkvloer? Kortom: welke fysieke, psychosociale en veiligheidsrisico’s lopen je medewerkers in hun dagelijkse werk?

Plan van aanpak
In een RI&E som je al deze risico’s op. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om de risico’s te prioriteren. Zoals: hoe groot is de kans op dit risico, hoe vaak wordt men blootgesteld aan dit risico en hoeveel werknemers lopen er gevaar? Vervolgens geef je in een plan van aanpak per risico aan hoe het voorkomen of verminderd moet worden. Met welke maatregel? Wat is er daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Wat zijn de kosten? Wanneer ben je tevreden?

Zelf doen of laten doen
Je kunt zelf een RI&E opstellen, al zul je die nog wel door een expert moeten laten toetsen. Je kunt het ook helemaal uitbesteden. En misschien heeft jouw branche-organisatie wel een voorbeeld RI&E beschikbaar. Via deze routeplanner ontdek je welke route voor jou geschikt is.

Verzekeringen
Wie de inspectie SZW op bezoek krijgt en geen RI&E heeft, riskeert een boete die fors kan uitpakken. Maar het naleven van de RI&E verplichting is ook belangrijk voor je zakelijke verzekeringen. Verzekeraars gaan er van uit dat je je houdt aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien speelt preventie ook bij verzekeringen een grote rol. De RI&E komt met name in beeld bij verzuimverzekeringen en werkgeversaansprakelijkheid en niet-naleving ervan kan invloed hebben op de dekking. Raadpleeg je financieel adviseur of verzekeraar, zij kunnen je hierbij van dienst zijn.

Bestaande RI&E
Heb je al een RI&E, dan betekent dat niet dat je op je lauweren kunt rusten. Er verandert dit jaar het een en ander aan de eisen die gesteld worden. Het wordt bijvoorbeeld ook verplicht om de onderliggende oorzaken van de risico’s te benoemen. Stel dat veel beeldschermwerk een risico is, wat is daar dan de echte oorzaak van? Komen werknemers bijvoorbeeld wel naar de trainingen voor een goede werkhouding of houden ze zich aan de instructies om het werk af te wisselen en bied je ze ook echt die gelegenheid? Een tweede nieuwe eis is dat je ook in je RI&E de effectiviteit van de genomen maatregelen moet beoordelen.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz