Wie biedt de hoogste uitkering voor mijn direct ingaande lijfrente?

27 apr. 2020

 

Keert binnenkort jouw lijfrente uit? Weet je al wat je wilt doen met het bedrag dat vrijkomt? Er zijn veel keuzes die je moet maken. Waar moet je op letten? 7 vragen die je jezelf kunt stellen bij de keuze voor een uitkering.

1. Voor jezelf of voor je kinderen? Wat is fiscaal mogelijk?
Wil je de uitkering zelf gebruiken of liever schenken aan je kinderen? De mogelijkheden die je hebt met je lijfrente uitkering zijn afhankelijk van het jaar waarin je je polis hebt afgesloten; valt je lijfrente ouder het oude of nieuwe fiscaal regime?
Fiscaal regime Periodiek premies betaald Eenmalige storting gedaan
Oud regime vóór 16 oktober 1990 afgesloten vóór 1 januari 1992 afgesloten
Nieuw regime op of na 16 oktober 1990 afgesloten op of na 1 januari 1992 afgesloten

Oud regime
Valt je lijfrente onder het oude fiscaal regime, dan mag je de uitkering gebruiken als aanvullend inkomen. Ook kun je ervoor kiezen de uitkering te schenken, bijvoorbeeld aan je kind. Schenken mag zowel voor als na de uitkering. Heeft je lijfrente nog niet uitgekeerd, dan mag je kind ook besluiten de uitkering uit te stellen. Kies je voor een schenking ná de uitkering, dan kan dit ook een fiscaal voordeel opleveren. Over de uitkering betaalt je kind namelijk inkomstenbelasting. Is je kind nog student of heeft deze weinig inkomen, dan is de inkomstenbelasting laag en ontvangt je kind dit ook nog terug.
Nieuw regime
Voor het nieuwe fiscaal regime gelden nieuwe en strengere regels. Je mag je uitkering gebruiken als (tijdelijke) oudedagslijfrente of als overbruggingslijfrente tot je 65 jaar bent. Ook is het mogelijk deze keuzes te combineren.

2. Nu of later? Wil je direct uitkeren of je uitkering uitstellen?
Als je de extra inkomsten uit je lijfrente niet meteen nodig hebt, kan het gunstig zijn om de uitkering uit te stellen. Misschien heb je het extra geld over een paar jaar harder nodig dan nu. Uitstel kan je ook een fiscaal voordeel opleveren. Dit hangt onder andere af van je leeftijd en de belastingschijf waar je in valt. Zo kan het zijn dat je bij uitstel minder belasting betaalt en een hogere uitkering ontvangt.


3. Eén of meer lijfrentes? Wil je verschillende uitkeringen samenbrengen?
Heb je meer lijfrentes die binnenkort tot uitkering komen? Dan kun je de uitkering ook uitstellen om uiteindelijk alles in één polis of bankrekening onder te brengen. Zo heb je maar één keer kosten. Het is ook mogelijk de andere polis eerder uit te laten keren door deze af te kopen. Wel gelden hierbij een aantal regels. Je moet over het bedrag dat vrijkomt namelijk inkomstenbelasting betalen, dus het is verstandig om goed te laten berekenen wat hiervan de financiële gevolgen zijn. Ook betaal je aan de Belastingdienst een revisierente van 20% over de afkoopsom. Een kleine afkoopsom kun je wel fiscaal vriendelijk laten uitbetalen. In dat geval mag de bruto afkoopsom niet hoger zijn dan € 4.475 (2020). Hier lees je meer.

4. Levenslang of tijdelijk? Voor welke manier van uitkeren kies je?
Bij het laten uitkeren van je direct ingaande lijfrente heb je twee mogelijkheden: de levenslange uitkering en de tijdelijke uitkering.

Levenslange uitkering
Een levenslange lijfrente dient als extra inkomen. Vaak wordt hiervoor gekozen als aanvulling op het pensioen. Omdat een levenslange uitkering vaak langer uitkeert dan een tijdelijke lijfrente, is de hoogte van de uitkering lager. Maar je bent zo wel verzekerd van een extra inkomen zolang je leeft.
Tijdelijke uitkering
Wil je juist de eerste jaren na je pensioen wat extra geld? Dan is de tijdelijke uitkering een optie. En omdat de looptijd van een tijdelijke uitkering korter is, is de uitkering hoger. Bepaal wat je nu aan aanvullend inkomen nodig hebt en wat je voor de toekomst verwacht. Zo kun je bekijken wat voor jouw persoonlijke situatie de beste manier van uitkeren is.

5. Voor welk uitkeringsproduct kies je?
Je direct ingaande lijfrente kan uitkeren via een lijfrenteverzekering of via banksparen. Wat zijn in het kort de verschillen tussen een lijfrenteverzekering en een bankspaarrekening?
  Lijfrenteverzekering Banksparen
Leeftijdsafhankelijk? Fiscaal gezien is er geen grens gesteld aan de leeftijd, maar dit hangt soms af van het beleid van de verzekeraar. Nee, er is geen leeftijdsbeperking bij afsluiten.
Heb ik recht op een levenslange uitkering als ik heel oud word? Ja, als je kiest voor een levenslange uitkering, is een verzekeraar verplicht om gedurende je leven uit te keren. Ook als je bijvoorbeeld 110 jaar wordt. 

Nee, een levenslange uitkering is bij banksparen niet mogelijk. Een bank keert uit tijdens een van tevoren afgesproken periode, daarna stoppen de uitkeringen en heb je dus minder inkomen.

 

Loop ik een risico als ik eerder overlijd? Ja, als je kort nadat je uitkering is gestart overlijdt, stopt de uitkering. Je verliest dan dus het opgebouwde kapitaal. Willen je nabestaanden een financiële tegenslag voorkomen, dan kunnen zij een contraverzekering op jouw leven afsluiten. Zij ontvangen dan een vooraf bepaald (belastingvrij) bedrag wanneer jij komt te overlijden. Vaak betaal je de premie via een eenmalige koopsom (een bedrag in een keer). De uitkering van de contraverzekering is belastingvrij, maar alleen als de premie niet is afgetrokken van de belasting. Je kunt dit risico ook afdekken via een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert bij overlijden uit aan de nabestaanden.

Nee, de resterende termijnen van de uitkering gaan over naar de nabestaanden. Er is dus geen kapitaalverlies. Wel moet over deze uitkering nog belasting worden betaald. In sommige gevallen is het raadzaam om voor deze fiscale claim een aanvullende verzekering af te sluiten.

Is er een garantie bij faillissement? Verzekeraars hebben geen garantieregeling. Wel heeft de Nederlandsche Bank (DNB) met het Verbond van Verzekeraars een opvangregeling ontworpen. Deze regeling is erop gericht de verzekeringsportefeuille van een verzekeraar die failliet dreigt te gaan, over te dragen aan financieel gezonde verzekeringsmaatschappijen. Ja, bij het failliet raken van de bank, valt het tegoed onder de depositogarantiestelsel (met een maximum van € 100.000,-).
6. Wil je de financiële gevolgen van overlijden verzekeren?
Stel dat je komt te overlijden. De uitkering van je direct ingaande lijfrente komt dan te vervallen. Bedenk of en welke financiële gevolgen dit met zich meebrengt voor je nabestaanden. Willen je nabestaanden een financiële tegenslag voorkomen, dan kunnen zij een contraverzekering op jouw leven afsluiten. Zij ontvangen dan een vooraf bepaald (belastingvrij) bedrag wanneer jij komt te overlijden. Vaak betaal je de premie via een eenmalige koopsom (een bedrag in een keer). De uitkering van de contraverzekering is belastingvrij, maar alleen als de premie niet is afgetrokken van de belasting. Je kunt dit risico ook afdekken via een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert bij overlijden uit aan de nabestaanden.

7. Met welke onverwachte kosten moet je rekening houden?
Bij een aantal banken betaal je uitkeringskosten om het geld van je direct ingaande lijfrente te ontvangen. Online berekeningen vermelden vaak de bruto-uitkering. Hier gaan de uitkeringskosten nog vanaf. Dit staat wel ergens vermeld, maar je moet goed opletten. Ook kan het zijn dat je extra kosten betaalt als je kiest voor een maandelijkse uitkering. Heb je een kleine maandelijkse lijfrente uitkering? Laat de lijfrente dan per jaar uitkeren, zodat je maar één keer kosten betaalt.

TIP: De premie die je hebt betaald over je lijfrente, kun je (deels) aftrekken van de belasting. Als je dit nooit hebt gedaan of dit niet zeker weet, ga dit dan na bij de Belastingdienst. Heb je de premie nooit opgegeven, doe dit dan alsnog. Het is namelijk mogelijk om met terugwerkende kracht alsnog een belastingvoordeel te ontvangen over je direct ingaande lijfrente. Ook je financieel adviseur kan je hierbij helpen.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0517 39 99 99 of info@frovdw.nl. Wij zijn je graag van dienst!


Bron: Finfin van Adfiz